Nevidiaci chcú farbami apelovať na odstraňovanie bariér

28.07.2009 Levoča

Levoča 28. júla (TASR) - Kontrastným farbením schodísk chcú apelovať na odstraňovanie bariér, ktoré komplikujú život zrakovo postihnutým občanom, organizátori podujatia \"Natri si svoj schod\".
Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska (ÚNSS) ho pripravila na stredu 29. júla popoludní v Levoči.
\"Únia ako občianske združenie, ktoré sa usiluje pomáhať zrakovo postihnutým viesť plnohodnotný život, pripravila informačnú kampaň zameranú na problematiku debarierizácie prostredia. Príkladom nízkonákladového odstránenia bariéry je prvý a posledný schod každého schodiska vo verejných budovách a na verejných priestranstvách, ktorý je označený kontrastnou žltou farbou. Levoča je mestom nevidiacich, takže výber bol jasný, \" uviedla pre TASR manažérka ÚNSS Katarína Prevendarčíková. Zdôraznila, že možnosť bezpečného samostatného pohybu nevidiacich a slabozrakých občanov je predpokladom ich integrácie, preto sa ÚNSS podieľa aj na tvorbe metodiky, pripomienkovaní legislatívy a šírení osvety v oblasti debarierizácie, teda odstraňovania architektonických a dopravných bariér.
Na margo pripravovaného podujatia Prevendarčíková zdôraznila, že kontrastné označovanie schodov pomáha zvýšiť bezpečnosť pohybu nielen ľuďom so zrakovým postihnutím, ale aj širokej verejnosti.
\"Cieľom kampane je zvýšiť informovanosť verejnosti o potrebách a možných riešeniach architektonických bariér v prospech ľudí so zrakovým postihnutím. Taktiež touto aktivitou sledujeme zvýšenie informovanosti samotných nevidiacich o možnostiach v rámci debarierizácie, o opatreniach, ktoré môžu využívať vo svoj prospech a legislatívnych podkladoch, na základe ktorých môžu vedieť obhajovať svoje práva pri budovaní stavieb, \" uviedla Prevendarčíková. Dodala, že v spolupráci s mestom Levoča v rámci kampane označia žltou farbou niekoľko schodísk v exteriéroch aj interiéroch. Na akcii sa budú podieľať aj účastníci počítačového tábora pre nevidiacu mládež, ktorý sa začal 27. júla v podtatranskej obci Ždiar. Schody v interiéroch zvýraznia nalepením čierno-žltej výstražnej pásky, v exteriéroch budú nanášať na hrany schodov šikmé žlto-čierne pruhy podľa pripravených šablón za pomoci farebných sprejov.
 

Vyberte región